sobota 28. dubna 2007

Lhát v životopise se nevyplácí

... stejně to nakonec praskne.

MIT na hodinu propustila vedoucí oddělení přijímacího řízení (Dean of Admission) poté, co se zjistilo, že v životopise lhala o svém vzdělání. Celý příběh je přitom plný paradoxů.

Marilee Jones byla na MIT přijata jako sekretářka v roce 1979, tedy před 28 lety, na pozici, která nevyžadovala vysokoškolské vzdělání. Přesto Jones ve svém životopise uvedla, že má bakalářské a magisterské tituly ze třech, i když poměrně nevýznamných, vysokých škol - Union College, Rensselaer Polytechnic Institute, a Albany Medical College, ačkoliv ani jeden titul nezískala.

V průběhu doby se ze sekretářky vypracovala až na šéfku oddělení přijímacího řízení, kterou se stala v roce 1998. Přestože MIT má přísné podmínky na hodnocení kandidátů, nikoho nenapadlo zkontrolovat údaje ze životopisu u člověka, který se mimořádně osvědčil přímo v rámci MIT. Marilee Jones přitom evidentně svou práci vykonávala velmi dobře - dokonce získala nejvyšší ocenění MIT pro administrativní pracovníky (MIT Excellence Award for Leading Change). Rovněž napsala velmi populární knížku pro studenty hlásící se na univerzity, ve které zdůrazňuje důležitost osobní a akademické integrity při podávání přihlášek.

Po 28 letech práce, kterou všichni kolem ní hodnotí pozitivně, skončila neslavně - někdo ji anonymně prásknul. Když se na to přišlo, vedení MIT nelenilo a vyzvalo ji, aby okamžitě veřejně rezignovala, což Marilee Jones učinila (nic jiného ji ostatně ani nezbývalo).

Ačkoliv jiná cesta, jak ze skandálu ven, neexistovala, objevily se i hlasy, poukazující na to, že pokud svou práci výborně vykonávala téměř tři desetiletí, může být nějaký titul z před třiceti let ukradený. V tom mají pravdu, ale MIT si je dobře vědomé, že akademická integrita a důvěryhodnost je nade vše. Studenti by asi těžko překousli, že o jejich přijetí spolurozhoduje někdo, kdo sám lhal o svém vzdělání.

Kariéru Marilee Jones na MIT tak lze uzavřít větou z její vlastní knížky: "Jen si zapamatujte, že na každého jednou dojde... Pokud nebudete žít poctivě, do života si vnesete jen trápení, protože se vždy budete bát, že vás jednou chytnou."

Marilee Jones se bála 28 let.

4 komentáře:

  1. 28 let.. to naštve. Ten anonym, to je docela svina. Mohl jí alespoň vidírat

    OdpovědětVymazat
  2. 2MzK: a ty by ses mohl naučit alespoň pravopis :)

    OdpovědětVymazat
  3. Cau Jardo, nechci nic rikat, ale Rensselaer Polytechnic Institute neni zas tak nevyznamna skola. Sice tam ekonomii moc nemaji, nicmene nektere jine obory (technicke a i nektere aplikovanematematicke) tam jsou na svetove urovni.

    P.S.: Uz jsme se prestehovali, takze jestli budes mit cestu kolem, ozvi se.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Peto, dik za pripominku, \"nevyznamny\" v pripade Rensselaer asi neni uplne nejstatnejsi - preci jen je to nejstarsi polytechnika v USA. S tou top urovni nevim, mozna neco uzce specializovane ano (v samochvalne publikaci o sobe tvrdi, ze maji nektere technicke PhD obory do dvacitky v USA), ale jinak v rankingach jsou vetsinou kolem padesatky. Krome toho Jones podle vseho odtamtud mela mit titul z nejakeho humanitniho smeru, coz je, vzhledem k tomu ze Rensselaer je v podstate pouze technika, pak na takove skole pouze okrajova zalezitost.

    Ale mas pravdu, nemel jsem to tak pausalizovat. I kdyz nazor nekolika Americanu byl jasny - kdo si proboha mohl vymyslet titul z takovych skol? ;-)

    Na pobrezi se ted v blizke dobe nechystam, ale az budeme mit cestu, tak se ozvu, dik!

    OdpovědětVymazat