neděle 29. dubna 2007

Co bylo dřív, slepice nebo vejce?

Tahle otázka trápí zoology i filozofy. Setkal se s ní i každý normální člověk a odpovědi se různí. Ekonomové však mají jasno.

V roce 1988 publikovali Walter Thurman a Mark Fisher v American Journal of Agricultural Economics kratičký dvoustránkový článek, který danou otázku nade vší pochybnost zodpověděl. Myšlenka článku Chicken, Eggs, and Causality, or Which Came First? (Kuřata, vejce a kauzalita, aneb co bylo dřív?) [placený odkaz v JSTOR] je jednoduchá - autoři vzali časové řady produkce kuřat a vajec ve Spojených státech a zjišťovali, jaká je mezi nimi závislost.

Clive Granger dal v roce 1969 vědcům do ruky mocný nástroj na zkoumání podobných vztahů - dnes se nazývá Grangerova kauzalita. Jedná se o statistický test, který vyšetřuje, zda jde chování jedné veličiny predikovat pomocí předchozích pozorování jiné veličiny. Pokud máme dvě časové veličiny, můžeme odhadnout dvě jednoduché regrese a zjistit, zda jedna veličina predikuje druhou či je tomu naopak (či neplatí závislost ani jedním směrem).

S Grangerovým testem se musí zacházet opatrně. Neřekne nám totiž, zda je se jedná o opravdovou kauzalitu, či zda chování obou časových řad není způsobeno nějakým dalším faktorem, který jsme nezahrnuli do analýzy. Proto se také vztah obou veličin nazývá Grangerova kauzalita, aby se odlišil od kauzality opravdové. Pokud však máme dostatečně robustní teorii, můžeme alespoň některé závislosti vyloučit.

Thurman a Fisher tedy odhadli obě regrese a jejich zjištění bylo jednoznačné. Zatímco mohli jasně zamítnout hypotézu, že produkce vajec nezpůsobuje (v Grangerově smyslu) produkci kuřat, nemohli zamítnout hypotézu opačnou. Proto vyvodili, že vejce muselo být první (alespoň v USA, protože použili americká data).

Je zajímavé, jak se jejich závěr shoduje s názorem genetiků. Ti tvrdí, že jelikož genetická výbava se mění (téměř vždy) pouze při rozmnožování, muselo nejprve něco, co nebylo geneticky slepice, zplodit něco, co už bylo kuře - a to se muselo vylíhnout z vejce, proto vejce muselo být první.

Thurman s Fisherem upozorňují, že jejich studie je jen počátkem dalšího důležitého výzkumu. Jejich další návrhy zahrnují testování hypotéz "Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe," a "Pýcha předchází pád." Pokud máte chuť, stačí sesbírat potřebná data.

6 komentářů:

  1. ... nepýtaj sa - a jedz!

    OdpovědětVymazat
  2. Hned bude spát klidněji :-P, nedávno se mě na to ptalo ICQ při instalaci

    OdpovědětVymazat
  3. driv proste byly 2 organismy a ty se sparili a vejce bylo na svete potom to vejce prasklo a ty organismy si mysleli ze to bude dalsi \'\'dinosaurus nebo neco takoveho\'\' ale ten \'\'dinosaurus\'\' byl postizeny a proto se z neho stala slepice

    OdpovědětVymazat
  4. Co bylo dříve? Slepice nebo vejce?
    Dříve bylo všechno: slepice, vejce, maso, máslo...
    :-D

    OdpovědětVymazat