pondělí 23. října 2006

Obrázky ze dneška

Barvy podzimu - campus
Podzim přišel. Říká se, že podzim v USA je daleko barevnější než Evropě, prostě proto, že zde rostou jiné druhy stromů. Barvy listí na campusu to zatím potvrzují. Stačí se podívat do galerie. Poslední dny je sice sychravo, ale ty barvy to trochu zpříjemňují.

Místo první kontrolované jaderné reakce
Když už jsem šel po campusu, nemohl jsem nevyfotit pamětní desku na místě, kde byla v roce 1942 uskutečněna první kontrolovaná jaderná reakce. Ano, bylo to přímo uprostřed campusu. Původně se měla reakce z bezpečnostních důvodů uskutečnit daleko za Chicagem, jenže přípravy místa probíhaly hrozně pomalu, tak se vědci naštvali a reakci provedli napůl potají přímo v laboratoři na campusu. Naštěstí nedošlo ke konci světa (jak někteří prorokovali) a od té doby začal lidský jaderný věk, se všemi svými přínosy i hrůzami. Velká fotka je tady.

Dýne pred Halloweenem
No a konečně ještě několik obrázků z campusu. Přípravy na Halloween jsou v plném proudu, a lidé už chystají dýně. Fotky jsou zase v té samé galerii.

3 komentáře:

  1. Čaues, nádkherný fotky. Prosím co je to na té první fotce za sajrajt červenej? Moc se nám se Simčou libí a chtěli bychom takovej na zahradu. Můžeš prosím zjistit jméno a nejlépe přivézt sazenici?

    OdpovědětVymazat
  2. A kde je ta pamětní deska? Za mých mladých let bývala vedle knihovny humanitních pavěd Moorova skulptura nazývaná střídavě \"Atomový bobek\" nebo \"Fermi zpomaluje neutron\", ale na tuhle ceduli se nepamatuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta pamětní deska je přímo před tou skulpturou....
    http://maps.uchicago.edu/north/moore.html
    Ano, hned vedle Regenstein Library, ve které nyní trávím docela dost svého času... ;-))

    OdpovědětVymazat