neděle 31. ledna 2010

Doženeme do patnácti let Německo?


Jedním ze střednědobých cílů nového programu ČSSD je dostat Českou republiku do patnácti let mezi deset ekonomicky nejvyspělejších zemí EU. Řekl to Jan Mládek a tato prognóza se prý opírá o analýzu Valtra Komárka.

Je něco takového realistické?
Pojďme se podívat na to, co Česká republika musí dosáhnout. Čísla se mírně liší podle toho, jaké statistiky budeme sledovat, ale vezměme za směrodatný ukazatel HDP na obyvatele dle dat Mezinároního měnového fondu. Podle HDP na obyvatele (přepočteno dle parity kupní síly) je v současné době na desátém místě v EU Německo.

Německo má HDP ve výši 34219 USD na obyvatele, zatímco Česká republika 24400 USD na obyvatele. O kolik rychleji musí tedy Česká republika růst?

ln(34219/24400) / 15 = 2,25% ročně

Je to hodně nebo málo? Následující graf porovnává míru růstu HDP v Německu a Česku za posledních 13 let.

Rust HDP - Nemecko a Cesko

Ačkoliv Česko roste výrazně rychleji, je rozdíl v mírách růstu pouze 1,7% ročně. Česká republika by tedy musela v porovnání s předchozím desetiletím ještě přidat (nehledě k tomu, že Německo v průběhu stejné doby rostlo relativně pomalu).

I při rozdílu 1,7% by však Česká republika dohnala Německo za solidních 20 let. Vyvstává však druhý problém - a tím je konvergence. Pokud jsou rozdíly mezi zeměmi velké, dokáže rozvíjející se ekonomika růst velmi rychle. Jakmile se však rozvinutým zemím přiblíží, zpomaluje i její růst. Při dohánění se stačí učit od rozvinutých zemí. Předehnat znamená posunout hranici rozvinutosti dále, a to není tak jednoduché.

Taková je zkušenost Japonska, které dohnalo rozvinutý svět v 70.-80.letech 20.století, i východoasijských tygrů o něco později. Stejné to v budoucnu bude i s rychle se rozvíjející Čínou a Indií. Jakmile se ekonomická úroveň přiblíží rozvinutému světu, růst zpomalí. A stejný závěr platí i pro Českou republiku - udržet si rychlejší růst než západní Evropa bude těžší a těžší.

Dohnat Německo v průběhu 15 let je tak extrémně optimistickým cílem. Má smysl brát takový politický slib vážně? Ne, stejně jako všechny podobné politické sliby, jejichž naplnění dalece přesahuje volební období a které tak jsou pro voliče v rozumném čase prakticky neověřitelné.

3 komentáře:

  1. Politika a ekonomika by se nemělo spojovat. To je například jedno z hesel klíčového hnutí, kterému fandím.

    OdpovědětVymazat
  2. Že se ještě sprostě vracím. http://www.tso.cz/
    http://www.klicovehnuti.cz/
    Doufám, že to nebudete brát jako spamerství.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud bude ČSSD vládnout delší dobu, tak brzy v ekonomické vyspělosti doženeme Maďarsko. Tam taky vládli a vesele rozhazovali socani a teď se topí v dluzích a nezaměstnanosti.
    Ještě jedna poznámka. Souhlasím s rychlým ekonomickým růstem Číny, ale nikoli Indie. V Indii pro to nejsou dostatečné rasové předpoklady.

    OdpovědětVymazat