neděle 21. června 2009

Jak nikdy nezavést státní maturitu


Způsob, jak nikdy nezavést jednotnou maturitní zkoušku a zároveň se zbavit odpovědnosti, názorně ilustroval Jiří Havel na svém blogu, když svůj příspěvek ukončil následujícím vyjádřením:

ČSSD podpoří odklad maturit z věcných důvodů, ale také proto, aby se koncepční otázka nestala předmětem předvolební demagogie.

To od Jiřího Havla vypadá jako velmi rozumné - nikdo by nechtěl, aby se rozhodnutí o tak důležité zkoušce stalo politikem. Znamená to však, že chce Jiří Havel odložit jednotnou maturitu právě o jeden rok a pak ji ČSSD už jednoznačně podpoří? V žádném případě! Vyjádření totiž pokračuje:

Zároveň se ovšem nabízí otázka, zdali celý koncept, který byl navržen původně ODS v roce 1996, již nezastaral.

To, co ještě před chvílí vypadalo jako velmi rozumné, se nyní stává jen další z řady politických záminek, které se z železnou pravděpodobností objevují každý rok. Postoj Jiřího Havla přesně zapadá do škatulky "hlavně si nikoho nenaštvat". Jednotné maturity nechceme zrušit (dobře víme, jak katastrofálně maturity na některých školách vypadají, a takové rozhodnutí by vypadalo nerozumně), ale ani zavést (z těch problematických škol vychází přeci jen příliš mnoho mladých voličů).

Výsledkem je nejhorší možný stav - soustavná nejistota, trvající více než jedno desetiletí. Tenhle stav je přiživovaný napříč politickým spektrem, Jiří Havel je jen jedním z mnoha politiků, kteří taková ambivalentní vyjádření pronášejí.

Na tom, zda má jednotná maturita vzniknout, či ne, se nikdy všichni neshodnou, stejně tak jako se neshodnou, co má obsahovat. Přesto existuje jeden zásadní argument, proč státní maturitu zavést, který podle mého názoru přebije všechny potenciální nevýhody. Tím je státní regulace toho, co se rozumí středním vzděláním s maturitní zkouškou.

Střední vzdělání s maturitní zkouškou je upravené zákonem a stát zároveň vyžaduje úspěšné složení maturitní zkoušky v řadě dalších předpisů nebo v praxi, například jako doklad odborné způsobilosti. Pokud se však stát rozhodl (a u nás je to prostě výsledek historického vývoje) maturitu takto jasně vymezit, pak by měl i garantovat její úroveň.

Garance maturit nemusí nutně probíhat pomocí centrální zkoušky - porovnatelná úroveň maturit by měla teoreticky existovat i dnes. Realita je však naprosto odlišná. A pokud stát není schopen garantovat úroveň stávajícími prostředky, jsou zapotřebí prostředky jiné, přičemž jednotná zkouška je řešení poměrně široce používané.

Stát se samozřejmě může rozhodnout, že porovnatelnou úroveň maturit garantovat nebude a nechá ji na jednotlivých školách. Maturita pak bude "jen" závěrečnou zkouškou a její kvalita bude pevně spojená se školou, kde student zkoušku vykonal. Soukromý sektor si s tím poradí a z dlouhodobého hlediska je i toto funkční model. Stát pak však v každém případě musí vyškrtat maturitní zkoušku ze všech právních norem, kde se maturita vyskytuje jako nezbytná podmínka pro nabytí určitých práv. Zároveň si státní orgány nebudou smět klást do kvalifikačních předpokladů pro své zaměstnance maturitu jako nezbytnou podmínku - protože maturity nebudou porovnatelné napříč školami, budou muset státní orgány ověřit odbornost zaměstnance jiným způsobem. To je schůdná cesta, i když v českých podmínkách přinese řadu počátečních problémů.

Taková jasná prohlášení u většiny dnešních politiků zcela chybí, přitom jsou zcela zásadní. Jednotná maturita není jedinou cestou, její odpůrci by však měli jednoznačně říci, jak si představují ukončení středního vzdělání bez ní.

1 komentář:

  1. Super komentář, 100 % souhlas.

    Mimochodem, v pátek jsem procházel Václavákem zrovna ve chvíli, kdy tam náctiletí mládežníci proti státním maturitám protestovali. Bylo jich tam kupodivu docela dost.

    OdpovědětVymazat