neděle 8. března 2009

Czech Plaza, Chicago


Nemůžu neudělat trochu reklamy. Naše páteční studentské miniakce TGIF jsou tradičně zásobovány pokrmy laděnými do národních jídel příslušících zemi původu někoho ze spolužáků. Minulý pátek došla řada i na mně, a tedy na českou kuchyni.

Ačkoliv jsem se rozhodl vařit vlastní guláš, tím bych 70 lidí nenakrmil. Zbytek tak bylo třeba objednat. Nevím, jestli je to ostuda, ale za ty roky v Chicagu jsme do žádné české restaurace nazavítali (česká jídla si vaříme doma), takže jsem musel vybírat tak trochu naslepo.
Čtvrť Pilsen, kde dříve žili Češi, je dnes mexická - Čechoameričani se už před časem vystěhovali na předměstí. Hledat tak bylo třeba dále. Nakonec jsem našel několik restaurací na Cermak Road, i když 20 mil směrem na západ, v Berwynu. A restaurace Czech Plaza nám byla ochotná připravit jídlo k vyzvednutí podle našich představ.

Majitelé jsou Čechoameričani, objednávku jsem po telefonu vyřídil česky (kuchaři jsou ale Mexičani). Ačkoliv jsem měl trochu obavu, jak budou české pokrmy v americkém restauračním prostředí vypadat, byli jsme všichni velmi příjemně překvapeni.

Uzené vepřové se rozpadalo na jazyku (bylo lepší než v 90% českých restaurací), houskové i bramborové knedlíky podle našich představ (houskové byly jen moučné bez housky, ale krásně nadýchané). Svíčkova skoro jako od babičky, po klobáskách a řízkách se jen zaprášilo, zelí chutnalo. A jako třešničku na dortu jsme měli české koláče!

Jen českého piva jsme mohli mít víc, po tom se zaprášilo, takže jsme pak museli přejít na jiné značky.

Z centra Chicaga je to do Berwynu trochu z ruky, ale pokud by měl kdokoliv cestu kolem, nenechte se odradit trošku hůře vypadajícím vstupem, jídlo stojí za to. Českých jídel není na menu zase až tak moc, ale pro občasnou návštěvu to určitě stačí. Adresa: 7016 Cermak Rd, Berwyn.

3 komentáře:

  1. Misto TGIF radsi pouzivam TSIF :) ... vice to odpovida memu presvedceni: Thanks Science, it\'s Friday! :) Do Czech Plaza na Cermak Rd jsme jezdivali z Columbusu na veceri... I kdyz casteji jsme zkoncili u Klasu (taky Cermak Rd) ale to uz myslim neni v ceskych rukou.

    Jinak to veprove a svickova je popsana pekne. Ted mam v praci hlad a jeste k tomu na ceskou svickovou. To jsi mi pri pondelku moc nepomohl :)

    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Dagmar Krosnarová18. července 2009 v 9:23

    Zdravím všechny příznivce české kuchyně. Při návštěvě Chicaga jsem mnohokrát byla na obědě či večeři v Czech Plaza .Poprvé to bylo v roce 1988 a naposled v r.2007 .Vždy jsem byla spokojena jak s obsluhujícím personálem tak s jídlem.
    Zdravím všechny v Czech Plaze a přeji hodně spokojených návštěvníků. Dáša K.

    OdpovědětVymazat
  3. Koukam, ze Mexicani uz jsou opravdu vsude. Kam se tahle zeme riti? Nezbyva nez procvicovat spanelstinu ....

    OdpovědětVymazat