pondělí 9. června 2008

Warren Buffett se sází


Warren Buffett se vsadil s investiční firmou Protégé Partners, spravující skupinu hedgových fondů, že vybrané portfolio fondů seskupujících hedgové fondy nedosáhne v průběhu příštích deseti let výnosu, kterého dosáhne pasivní fond sledující index S&P 500, který prodává investiční firma Vanguard.

Každá strana nakoupí vládní dluhopisy za 320 tisíc dolarů, takže celková cílová částka bude 1 milion dolarů. Výtěžek půjde na charitu. Sázce dodává na věrohodnosti, že je zprostředkována přes sázkový mechanismus Long Bets. Buffettova argumentace je jednoduchá - hedgové fondy sice mohou dosahovat v průměru vyšších výnosů (jsou také obvykle mnohem rizikovější než S&P 500, takže to by nebylo překvapivé), ale po odečtení vysokých poplatků, které si hedgové fondy účtují nebudou schopni pasivní fond Vanguardu přebít.

Hedgové fondy si obvykle účtují 2% z investované částky ročně plus 20% kladných zisků. Naproti tomu Vanguard proslul prodejem nízkopoplatkových fondů, které v podstatě jen kopírují vybrané agregátní ukazatele.

Kdo má větší šanci vyhrát? Alex Tabarrok na Marginal Revolution si myslí, že Buffett. Alex tvrdí, že rozsáhlý výzkum ukazuje, že fondy po odečtení poplatků nejsou schopny v průměru přebít trh.

Jenže tady si Alex plete vzájemné fondy (mutual funds) a hedgové fondy (hedge funds). U vzájemných fondů skutečně výzkum ukazuje, že jejich schopnost přebít rizikově upravené tržní výnosy je sporná. U hedgových fondů, které nepodléhají tolika regulacím a mohou investovat do mnohem netradičnějších aktiv, tolik dokladů není - jedním z důvodů je i skutečnost, že data o jejich investicích jsou špatně k sehnání.

O problematice poplatků hedgových fondů a složitosti sladění zájmů investorů se zájmy správců fondů se toho napsalo a zcela jistě ještě napíše hodně. Skutečností ale zůstává, že s nimi investuje řada velmi bohatých lidí - a z nich velká část opravdu není tak hloupá, aby šla do nevýhodných investic. Investice v hedgových fondech jsou vysoce rizikové, avšak rizikovost klesá s časem, a tak se pro investora s dostatkem kapitálu a dostatečně dlouhým investičním horizontem mohou velmi dobře vyplatit. Proto bych si vsadil spíše na hedgové fondy.

Může však ve skutečnosti Buffett nebo Protégé prohrát? Samozřejmě, že ne. Oběma se dostalo neuvěřitelné publicity za pouhých 320 tisíc dolarů vstupní sázky.

2 komentáře:

  1. Ako keby Buffet alebo Protégé Partners publicitu potrebovali... kto o týchto \"značkách\" nepočul, tak v súčasnosti asi veľmi nemá čo pohľadávať na trhoch, hm?

    OdpovědětVymazat
  2. Je škoda, že nevíme jak investovali. Pokud Buffet vsadí za tři měsíce \"dlouhou\" uspěje do roka

    OdpovědětVymazat