středa 13. prosince 2006

Milton a Rose Friedmanovi - Free to Choose

Milton Friedman byl liberál každým coulem - celý život pevně věřil, že rozhodování svobodných lidí vede k lepším výsledkům než vládní intervence jakéhokoliv druhu. Vláda by měla sloužit pouze k zajištění práva, vnitřní a vnější bezpečnosti státu a odstraňování externalit v oblastech, kde je individuální vyjednávání nemožné nebo příliš nákladné. Friedman netvrdí, že by po teoretické stránce nebylo možné zlepšit situaci v ekonomice pomocí vhodných vládních intervencí. Ovšem na nesčetně případech ukazuje, že prakticky kdykoliv se vláda (i v dobré víře) pokusila zlepšit situaci na trhu, vedlo to k daleko horším vedlejším efektům. Zkrátka a dobře, nedokonalý tržní výsledek byl nahrazen ještě horším výsledkem vládní intervence. Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly.

Friedman tak odmítá státní paternalismus "od kolébky až do hrobu" a argumentuje ve prospěch větší svobody jednotlivců. Odmítá pozitivní diskriminaci, svázaný trh práce, nebo zákony na ochranu spotřebitelů. Ne proto, že by například zákony na ochranu spotřebitelů byly špatné per se, ale proto, že nakonec vedou ke zvýhodňování úzkých zájmových skupin a byrokratického aparátu na úkor veřejnosti. Pokud trh funguje, ochrání zaměstnance nebo spotřebitele právě tržní konkurence. Vláda tak má dělat vše pro fungování trhu, a ne trh svazovat regulačními opatřeními. Ukazuje, že tato regulační opatření nakonec nejvíce škodí těm nejslabším, kteří nemají dostatečně silnou zájmovou skupinu, která by se bila za jejich partikulární zájmy.

Friedman byl velkým zastáncem svobodné volby školy a celý život prosazoval systém školních kupónů, který by dával rodičům svobodu volby školy. Prosazoval liberalizaci školství, aby větší konkurence mezi školami nutila jednotlivé školy sloužit svým zákazníkům - rodičům a jejich dětem.

Samostatnou kapitolu, která je poněkud odtržená od zbytku knihy, věnuje léčbě inflace. Ačkoliv je zde patrná monetaristická škola 50. a 60.let 20.století, dnes již podstatně přežitá, jeho doporučování střídmé monetární politiky je dnes bezesporné - i když je monetární politika řízena jinými prostředky.

Friedman byl nezlomným optimistou a věřil, že lidské individuum dokáže neustále svět rozvíjet. Dejte lidem svobodu uzavírat dobrovolné smluvní vztahy a společnost bude vzkvétat. I když každý nemusí s Friedmanem zcela souhlasit, dopad jeho práce (jak kvalitou, tak i rozsahem) je nezpochybnitelný. Snad i díky své nezlomnosti a předsvědčení se dožil 94 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat