středa 8. listopadu 2006

Emise, Greenpeace a logické myšlení

Hnutí Duha, organizace Greenpeace a Centra pro dopravu a energetiku vydaly na konci října společnou tiskovou zprávu o tom, že čeští ministři údajně plánují razantní zvýšení exhalací vypouštěných českým průmyslem. Greenpeace šlo ještě dále a dokonce uspořádalo happening před Ministerstvem životního prostředí. Protože, jak uvedl mluvčí Greenpeace Karel Dolejší, "Návrh plánu předpokládá zvýšení českých emisí oxidu uhličitého oproti roku 2005 o čtvrtinu."

Karlu Dolejšímu (a zřejmě i ostatním v Greenpeace) buď chybí špetka logického myšlení, nebo záměrně zcela zkresluje skutečnost. Nový (dočasný) ministr životního prostředí totiž navrhl zvýšení počtu emisních povolenek, což je něco dost odlišného. Proč? Protože to, kolik povolenek dostanou české podniky, nemá na objem jejich exhalací prakticky žádný vliv. Ač se to zdá na první pohled podivné, je to zcela logické.

S povolenkami se obchoduje na Evropské energetické burze. Poslední cena byla zhruba 9 Eur za povolenku. Pokud nyní dostanou české podniky nějaké ty povolenky navíc, v celoevropském měřítku to bude v podstatě zanedbatelné a nebude to mít dopad na cenu. Ta by byla stále oněch zhruba 9 Eur.

Je pravda, že český průmysl je energeticky náročný a že vypouští i relativně velké množství exhalací. Proč ale průmysl nevypouští exhalací ještě více? Protože až do stávající úrovně se vyplatilo investovat do ekologických opatření a snižovat tak množství povolenek, které firma musí zakoupit. Firma ze začátku může investovat do poměrně nenáročných technologií snižujících emise, které jsou levnější než povolenky. Proč ale tedy firmy své emise dále nesnižují? Protože se už dostaly do stavu, kdy další snižování emisí už je příliš nákladné - a je proto levnější koupit povolenky. Mezní náklady na snižování emisí se vyrovnaly s cenou povolenky. Právě to je podmínka maximalizace zisku firmy.

Co se tedy stane, když firmy dostanou více povolenek? Cena povolenek zůstane v celoevropském měřítku stejná (nebo téměř stejná). Náklady se také nezmění. Firmy tedy budou vypouštět stále stejné množství emisí. Co se tedy stane s povolenkami? Firmy jich budou muset nakupovat méně. Kdyby se stalo, že firma bude mít více povolenek, než potřebuje, prostě je prodá na trhu. Je to to nejvýhodnější, co může udělat.

Samozřejmě, v celoevropském měřítku dojde k (na evropské poměry nepatrnému) zvýšení objemu povolenek, a tedy i k nepatrnému zvýšení emisí. To však bude rozloženo po celé Evropě, a nebude mít prakticky žádné dopady na české životní prostředí.

A jaký bude dopad na českou ekonomiku? Jediné, co se změní, budou zisky firem, které stoupnou (právě o tržní hodnotu povolenek, které firmy nebudou muset kupovat). Z toho vyplynou vyšší daňové odvody, a tedy potenciálně více peněz i na ekologické projekty. Ano, bude to na úkor určitého zvýšení evropských exhalací, a jedná se tedy o klasický případ beggar your neighbor politky. Ale o to se snaží v evropském systému všichni.

Jediným způsobem, jak snížit objem exhalací, je zvýšení ceny povolenek. Toho lze ale dosáhnout jen tím, že se sníží jejich objem v celoevropském měřítku. Počet povolenek pro české firmy je v celoevropském měřítku kapkou v moři a jejich snížení bude mít na české exhalace mizivý dopad, a jen za cenu toho, že by se výrazně snížily zisky firem a tím i daňové výnosy. Je zcela normální, že se český ministr snaží vybojovat pro "své" podniky co nejvyšší objem povolenek. Českému životnímu prostředí tím neublíží a české ekonomice pomůže.

Kdyby Greenpeace logicky uvažovalo, bude se snažit spíše o to, aby MŽP získané zvýšené daňové výnosy využilo na ekologické projekty v rámci České republiky, které pomůžou našemu životnímu prostředí. Tím by pomohlo sobě i České republice. Místo toho ze sebe dělá nevěrohodnou organizaci, která se snaží lidi oblbnout polopravdami a nepravdami. Tak ale životní prostředí v České republice nenapraví.

Existuje ještě jedna možnost - že Greenpeace usiluje o snižování celoevropských emisí a co nejnižší úroveň českých povolenek je k tomu prostředkem. Pak by to měli ale lidem na rovinu říci - a zároveň dodat, že čeští občané a firmy budou toto snižování všem zemím v Evropě platit. To se ale asi nikomu v České republice líbit nebude.

5 komentářů:

  1. nemluvim ted o Greenpeace .. ale predstav si, ze podobnym logickym zpusobem a s peci o \"sve\" podniky budou o povolenky zadat VSICHNI odpovedni ministri v EU .. bylo by to prece logicke .. co se asi tak stane s tim \"nepatrnym\" navysenim povolenek (emisi?) v Evrope?
    Ze se to jinde nedeje? Hmmm ... a proc se to tedy deje u nas? Kde mam chybu v uvaze?

    OdpovědětVymazat
  2. Nemas chybu v uvaze, jen mas zcela odlisne predpoklady. Samozrejme, ze pokud si navysi povolenky vsichni, snizi se vyrazne cena povolenek, zvysi se emise po cele Evrope a ekonomicke dopady se rozlozi.

    Jenze pokud budeme myslet jen na sebe, tak je logicke, ze chceme, abychom my meli co nejvice povolenek, zatimco ostatni jich meli co nejmene. Je to pro nas nejvyhodnejsi jak ekonomicky, tak i ekologicky (viz zminena moznost financovani ekologickych projektu z vyssich danovych vynosu). Pokud dobrovolne vstupujeme do jednani na celoevropske urovni s nizsimi pozadavky na emisni povolenky, tak dobrovolne platime celoevropske snizovani emisi z vlastni kapsy. Cili ekologicke prinosy jdou vsem evropskym zemim a ekonomicke naklady jen nam. Takovy cesky ministr by si zaslouzil vyhazov.

    Samozrejme, ze budu rad, kdyz se emise snizi a zivotni prostredi zlepsi. Jenze pokud se ma neco vyjednat na celoevropske urovni, tak nemuzeme dopredu vstupovat do jednani s tim, ze my se tedy vzdavame a zaplatime to. To nam nijak neprospeje. Nebo snad nekdo videl francouzskeho ministra zemedelstvi rikat, ze on tedy predem souhlasi s tim, aby se ceskym zemedelcum pridalo, ze jeho francouzsti zemedelci se uskrovni? Kazda zeme se snazi vyjednat co nejlepsi pozici. Ustupky se delaji az v prubehu jednani. A od toho je tu Evropska komise, aby v tom delala poradek.

    Samozrejme, z celoevropskeho hlediska je celkem jedno, kdo naklady na zlepseni zivotniho prostredi plati. Ale pro Ceskou republiku to jedno neni. Kdyz si dobrovolne snizime povolenky, abychom snizili exhalace nekde v Recku nebo Spanelsku, a pak budeme mit mene penez na cisticky odpadnich vod na ceskych rekach, tak bychom se asi meli zamyslet nad tim, co delame spatne.

    OdpovědětVymazat
  3. myslim, ze tomu jsem porozumel .. ale prave na to narazim .. na schopne ministry, kteri se dobre staraji o svuj resort a samozrejme bojuji za svou zemi v ramci toho vyjednavani .. a protoze je vyhodnejsi pro jejich zemi, aby tech povolenek mela vice (jak pises vyse), tak prave o to se vsichni snazi ... logicky.
    ehm ... a tady jsem planoval umistit moralistickou uvahu o tom, ze v ostatnich zemich EU se letosni zadosti o povolenky bezne dostavaji na a pod uroven lonskou, zatimco my navysujeme a navysujeme dokonce o desitky procent. Ale pro jistotu jsem chvilku googloval a asi Ti musim dat za pravdu .... snazi se vsichni ..

    Citace:
    - Česká republika bude od roku 2008 s největší pravděpodobností požadovat 101,9 milionu povolenek ročně. V období let 2005 až 2007 mají tuzemské podniky k dispozici asi 97 milionů povolenek a loni jich využily 82 milionů.
    - Informace o nevyčerpání limitů za rok 2005 přišly také z Nizozemska, kde byly vloni emise o 8% nižší, Estonska (o 25% nižší emise), z valonské části Belgie (o 15% nižší) a Francie (nižší o 11,6%).
    - Dimas již koncem října řekl, že většině zemí vrátí odevzdané plány, protože navrhují emise o 15 procent vyšší, než byly v roce 2005 jejich skutečné zplodiny. Dnes své opakování důrazně zopakoval a prohlásil, že navrhované plány podstatně zaostávají za veřejnými projevy vedoucích politiků jednotlivých zemí. Země měly plány odevzdat do června, ale některé z nich, včetně ČR, to neudělaly. Dosud odevzdané plány vesměs zvyšují objem povolenek, přestože jejich nadměrné množství letos ochromilo obchodování s nimi.

    OdpovědětVymazat
  4. Presne tak. Ve stavajicim systemu bychom jen skodili sami sobe, kdybychom do jednani automaticky vstupovali s tim, ze si dobrovolne snizujeme objem povolenek. Protoze aby mel (jinak velmi dobry) system povolenek smysl, nakonec bude muset prijit Evropska komise a pozadavky vsech zemi zredukovat. Takze se nema smysl zarezavat dobrovolne hned na zacatku.

    Moralka je dobra vec a pokud bych byl evropsky komisar za zivotni prostredi, budu vsem zemim naroky snizovat (ostatne, kdyz se podivas na vyvoj trzni ceny povolenek, tak je videt, ze povolenek je opravdu prilis mnoho). Ale jako cesky ministr nebudu snizovat svoje vlastni kvoty, kdyz tim jen platim z ceske kapsy zlepsovani zivotniho prostredi v jinych zemich.

    OdpovědětVymazat
  5. Ba co hur, dokonce ani neplatim zlepsovani zivotniho prostredi v jinych zemich, ale jen zvysuji zisky cizim firmam, ktere budou prodavat svoje povolenky ceskym firmam.

    OdpovědětVymazat