pátek 10. prosince 2010

Nainstalovaný výkon solárních elektráren k 1.12.2010 - 1393,86 MWp


Za listopad se nainstalovalo téměř 400 MWp nového výkonu. Do konce roku zbývá ještě jeden měsíc, přitom zkušenosti předchozích let ukazují, že právě prosinec je z hlediska nově instalovaných kapacit zdaleka nejvyšší, stačí se podívat na graf vývoje z loňského roku.

Stojí za to aktualizovat graf, který jsem publikoval v září. V něm jsou uvedeny odhady různých organizací ohledně instalovaného výkonu na konci roku. Původní zářijové odhady všech institucí s výjimkou ČEZu a analytických společností již byly překonány, jednotlivé instituce pak v průběhu času postupně upravovaly svoje odhady směrem vzhůru.

Instalovaný výkon solárních elektráren

Skutečný instalovaný výkon solárních elektráren (tmavě modrá čára) a odhady instalovaného výkonu ke konci roku 2010 (barevné body). Horizontální vzdálenost odhadů vyjadřuje datum zveřejnění odhadu. ČEZ jsou odhady, které zveřejnil ČEZ. ERÚ/stát jsou odhady Energetického regulačního úřadu nebo jiné státní instituce. CZEPHO je Česká fotovoltaická průmyslová asociace, ekologové zahrnují oficiální vyjádření různých ekologických organizací (Hnutí Duha, Ekologický právní servis) a konečně analytici zahrnují odhady nezávislých analytiků (např. Wood & Company aj.). Kde daná instituce uvedla rozpětí hodnot, je použit průměr.
Zdroj: ERÚ, denní tisk, tiskové zprávy a vlastní výpočty

A na závěr malá exkurze do výroků, učiněných v posledních několika měsících (zdůraznění přidáno).

Pokud se vybudují všechny solární elektrárny, kterými straší Energetický regulační úřad, budeme v nich mít na konci letošního roku 1500 MW instalovaného výkonu.

Kocourek odhaduje, že celkový instalovaný výkon FVE dosáhne rozpětí 1600 - 2000 MW do konce roku 2010. Toto je však v rozporu ze zástupci fotovoltaické asociace, kteří tvrdí, že to bude mnohem méně (cca 800-1000 MW).

"Nevím, z čeho predikce počítají ČEZ či ministerstvo. Podle našeho výpočtu nebude příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce vyšší než 300 korun na MWh," říká František Smolka z vedení CZEPHO.

"Na našem zářijovém odhadu se nic nemění," řekl Aktuálně.cz Edvard Sequens ze sdružení Calla a někdejší člen Pačesovy energetické komise. Dodal, že nadále platí jejich odhad, že instalovaný výkon na konci roku míří k číslu 1200 megawattů, maximálně 1400 megawattů.

Podobné propočty má i fotovoltaická asociace. Její prezident František Smolka dokonce označil odhady ERÚ [1600 MWp na konci roku 2010] za pomýlené. "Považujeme je za nesmyslné a neodůvodněně vysoké," řekl Smolka.

Žádné komentáře:

Okomentovat