pátek 9. října 2009

Teorie racionálních očekávání získala Nobelovu cenu míru


Nobelova cena míru v minulosti zažila nejedno podivné překvapení. Vždycky ale byla udělována za něco, co laureáti během svého života vykonali.

Dnes se ale vše změnilo.
Přitom to není až tak nelogické. Americký prezident toho ve světové politice může hodně ovlivnit. A Barack Obama má velké plány. Existuje naprosto reálná šance, že v budoucnosti vykoná něco, za co by Nobelovu cenu míru dostal.

Norská Nobelova komise se proto rozhodla, že aplikuje ekonomickou teorii, za kterou již Nobelova cena udělena byla. Pokud lidé racionálně očekávají událost v budoucnu, ovlivní to jejich dnešní chování a lidé se rozhodnou v souladu s budoucími očekáváními. Pokud má Obama v budoucnosti cenu opravdu dostat, můžeme mu ji udělit už dnes.

V této souvislosti je však vždy dobré so připomenout jinou Nobelovu cenu za ekonomii - tu za časovou (ne)konzistenci vládních politik. Udělování cen za to, co lidé v budoucnosti (možná) vykonají, může mít nedozírné následky.

P.S. Paradoxně si myslím, že ani Barack Obama nemá z Nobelovy ceny velkou radost. Přidává to jen další munici jeho oponentům, kteří kritizují snahu vytvářet z Obamy modlu.

P.S.2 Pár slov o potenciálních kandidátech Nobelovy ceny za ekonomii bude následovat.

1 komentář: