neděle 11. října 2009

Kdo získá Nobelovu cenu za ekonomii v roce 2009?


Letos se o Nobelově ceně za ekonomii mluví daleko méně než v předchozích letech. Thomson Reuters nabídl celé spektrum jmen - od těch více překvapivých (neuroekonom a behaviorální ekonom Ernst Fehr, behaviorální ekonom Matthew Rabin), přes dvojici zabývající se mimo jiné environmentální ekonomií (William Nordhaus a Martin Weitzman), po trojici, která přispěla k porozumění velmi aktuálním problémům monetární ekonomie a politiky (John Taylor, Jordi Galí a Mark Gertler).

Thomson Reuters se v posledních dvou letech sice netrefil, přesto má však zajímavou schopnost se správným odpovědím přiblížit. V roce 2007 tipoval dvojici Robert Wilson a Paul Milgrom za teoretickou a praktickou práci na mechanismech aukcí (cenu v roce 2007 získala trojice Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson za velmi příbuznou oblast teorie tvorby ekonomických mechanismů (mechanism design)) a rovněž dvojici Elhanan Helpman a Gene Grossman za příspěvky k pochopení mezinárodního obchodu (přesně za toto získal Nobelovu cenu v roce 2008 Paul Krugman).
Pokud tedy predikce Thomson Reuters nejsou náhodné, stojí za připomenutí jejich další tipy z posledních dvou let: trojice Lars Peter Hansen, Tom Sargent a Christopher Sims a také Jean Tirole.

Tipovací servery mají vesměs extrémně malou likviditu. Kurzy vypsal Ladbrokes a sázky otevřel i Intrade, ale přinejmenším na druhém z obou serverů žádné obchody neprobíhají. Další seznam kurzů lze nalézt zde.

Tradiční tipovací soutěž mají na Harvardu, ale dosud nezveřejnili výsledky hlasování. No a konečně malou hlasovací soutěž máme i my, i když z ní žádný favorit nevykrystalizoval.

Řada lidí mluví v souvislosti s rozhodováním komise o různých polokonspiračních teoriích. Má snad komise nějakou politickou agendu? Znamenala loňská Nobelova cena nastolení nového trendu, ve kterém se bude letos pokračovat? Nebo naopak komise letos udělí cenu jako protiváhu té loňské? Nemyslím, že by takové faktory hrály pro predikci výsledků nějakou roli. Kdo chce, tak si konspirativní zdůvodnění ex post vždy najde, ale ex ante to tak nefunguje.

S ohledem na výsledek páteční Nobelovy ceny za mír si však stojí za to připomenout postřeh Grega Mankiwa ;-).

Žádné komentáře:

Okomentovat