úterý 4. prosince 2007

Spravedlnost a efektivita amerických primárek


Americké primárky se blíží, již 3.ledna se začíná v Iowě. Systém výběru kandidátů na prezidenta u obou hlavních stran je zvláštní. Kandidáti procházejí posloupností primárních voleb v jednotlivých státech USA, které určí, který z kandidátů bude daným státem podpořen na celonárodní konferenci v létě 2008. První primárky se konají již zmíněného 3.ledna v Iowě, a poslední až v červnu. Všeobecně se má za to, že výsledky počátečních voleb ve velké míře ovlivňují rozhodování voličů ve státech, kde se primárky konají později. Ve státech jako jsou Iowa nebo New Hampshire, ačkoliv jsou jinak poměrně bezvýznamné, tak má volební kampaň nesmírnou intenzitu. Takový systém voleb vypadá poměrně nespravedlivě, protože větší význam počátečních kol voleb by porušoval zásadu stejné váhy každého hlasu. Brian Knight a Nathan Shiff z Brown University se proto tuto domněnku pokusili kvantifikovat pomocí modelu sociálního učení [pdf, placený přístup].

Autoři modelují voliče, kteří mají nepřesné informace o kvalitě jednotlivých kandidátů, avšak pomocí výsledků voleb v předcházejících kolech aktualizují svůj odhad. Pokud tedy některý z kandidátů vypadá relativně slabší, ale podaří se mu v prvním kole dosáhnout lepšího výsledku, ovlivní tím rozhodování všech, kteří budou hlasovat až později. Naopak výsledky v posledním kole už nikoho ovlivnit nemohou. Voliči v počátečních fázích cyklu primárek tak mají nejen přímý dopad na počet hlasů pro kandidáty v daném státě, ale i nepřímý dopad na odhady kvality jednotlivých kandidátů u všech následujících voličů.

Knight a Shiff na datech ze souboje Kerry-Edwards-Dean v demokratických primárkách v roce 2004 odhadli, že hlasy ze států, kde se volí jako první, mají až 20násobnou váhu oproti hlasům ze států, kde se cyklus primárek uzavírá. Kerrymu se podařil mimořádně dobrý výsledek v Iowě a v dalších menších státech na počátku primárek a pak už se svezl na vlně, kterou tím vyvolal, ačkoliv před začátkem primárek se jeho preference pohybovaly kolem 20%. Naopak Dean, který dlouhodobě vedl se zhruba 60% preferencí, svým velmi špatným výsledkem v Iowě předznamenal svůj celkový neúspěch.

vote share dean

vote share kerry

Zdroj: Knight, Shiff (2007) Momentum and social learning in presidential primaries

Přestože je systém podle výzkumu Knighta a Shiffa z hlediska rovnosti váhy hlasů skutečně velmi nespravedlivý a zároveň je i poměrně neefektivní z hlediska výběru nejlepších kandidátů (náhodný šok v počátečních primárkách může mít obrovské následky, které se v následujících kolech nepodaří vyvážit), je tradice v USA velmi zakořeněná a celý systém se bude měnit jen těžko. Je pravda, že letos se velké množství primárek zkoncentrovalo na začátek února, ale příčiny této změny jsou jiné než snahy o celkovou spravedlnost a efektivitu. Američané se tak již opět mohou těšit na půlroční divadlo s názvem primární volby, které startuje už za měsíc.

1 komentář:

  1. Z části souhlasím, ale je tu možné \"ale\", které spočívá v tom, že až do prvních primárek se jedná o různé průzkumy a spekulace, které mohou být dosti vzdáleny od reality, a tepre až samotné primárky ukážou, jak si vlastně kandidáti skutečně stojí.

    Jinak Patrick Buchanan vyhrál svého času v New Hampshire a taky mu to v následných primárkách (bohužel) moc nepomohlo.

    OdpovědětVymazat