tag:blogger.com,1999:blog-6364221559851163833.post1437469233665691517..comments2023-10-31T09:35:35.155-05:00Comments on pinus@chicago: Lokální produkce a ekologická zátěž přepravy potravin - část druhápinushttp://www.blogger.com/profile/13417355034888415640noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-6364221559851163833.post-2264537232961033242010-06-28T05:00:05.000-05:002010-06-28T05:00:05.000-05:00Tohle téma bych rozhodně nevnímal takto zjednoduše...Tohle téma bych rozhodně nevnímal takto zjednodušeně. Prodejce se sice může rozhodovat efektivně, ovšem co je výhodné pro něj, nemusí být výhodné pro spotřebitele. <br>Supermarkety vyžadují ideálně malý počet dovozců, celoroční dostupnost, stálou kvalitu (což neznamená nejlepší kvalitu), schopnost vždy dodat požadované množství. Supermarket se radši dohodne s velkým dovozcem, než aby obíhal stovky malých lokálních výrobců, jejichž dodávky jsou nevypočitatelné a v zimě většinou žádné. <br>Navíc často je místní potravina dražší než zahraniční i s dovozem. Ze zahraničí totiž často supermarkety berou druhou jakost, anebo nesrovnatelnou (a výrazně levnější) odrůdu (viž například čínský česnek bez chuti). <br>Pokud si projdeme české kulinářské servery, stejně se dozvíme, že nejchutnější jsou co nejčerstvější lokální potraviny. A myslí si to i spotřebitelé - stačí se podívat na obrovský boom farmářských trhů, kde se přetlačují tisíce lidí a kupují úplně cokoliv ( <a href="http://www.cuketka.cz/?p=3906" rel="nofollow">http://www.cuketka.cz/?p=3906</a> )Martinnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6364221559851163833.post-73032447459560707852010-07-01T08:47:25.000-05:002010-07-01T08:47:25.000-05:00které se vyprodukuje jen u nás, pak by většina těc...které se vyprodukuje jen u nás, pak by většina těch, co by přežili, trpěla kretenismem. <br>Naše příroda je tak chudá ně některé minerály, zejména sloučeniny jódu a biologicky využitelného lithia, že si takovou blbost nemůžeme vůbec dovolit. <br>Ani ekoteroristům od Dětí Země a Hnutí Duha bych to nedal jako trest, a to je hodně moc nenávidím.Milannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6364221559851163833.post-28284294001281762632010-07-10T15:58:27.000-05:002010-07-10T15:58:27.000-05:00První část článku se mi líbila, druhá už méně, arg...První část článku se mi líbila, druhá už méně, argumenty mi nezní příliš přesvědčivě. K druhému argumentu - jistě že z hlediska úspory nafty a CO2 z dopravy je lepší dovážet z Drážďan do Ústí než z Ostravy do Aše, ale jistou nápovědu převážení mezi zeměmi dává, protože se bavíme o statistice, ne o jednom převozu jablek. Tedy průměrný dovoz jablek z Polska do ČR je dál než z ČR do ČR. <br> <br>A i první argument se stejnými jablky - řekl bych že hnutí Duha to myslí tak, že by se měla jablka jíst jen když jsou u nás v sezóně - nakonec i z hlediska zdravé výživy se doporučuje jíst hlavně sezónní ovoce. Tedy že dovážet jablka jen aby byla i v květnu je zbytečný luxus. <br> <br>Jsem zastáncem volného co nejméně regulovaného trhu, ale nemyslím že by vaše argumenty dovedly přesvědčit zastánce opačného názoru. <br> <br>Co jsem naopak čekal že zazní je to, že kvůli subvencím EU se vozí přebytky ze státu do státu naprosto zbytečně a jen kvůli vymožené regulaci.Anonymhttp://www.V0174.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6364221559851163833.post-60341450987941782452010-07-13T09:16:57.000-05:002010-07-13T09:16:57.000-05:00kolega v0174 píše: \"Tedy že dovážet jablka j...kolega v0174 píše: \"Tedy že dovážet jablka jen aby byla i v květnu je zbytečný luxus.\" <br> <br>Zbytečný luxus? To nechápu. Zjevně jsou zde lidé, kteří jsou ochotni si je koupit a za ně zaplatit, a jen proto se vyplatí je dovážet. Pro ty lidi kteří si jablka v květnu kupují, to luxus buď není, a nebo je to luxus který si prostě chtějí dopřát. <br> <br>Docela by mě zajímalo jaké bys navrhoval řešení: zakázat dovoz jablek v době, kdy je to podle tvého názoru luxus? A proč zůstat jenom u jablek, neměli bychom zakázat JAKÝKOLIV luxus?Michalnoreply@blogger.com