čtvrtek 3. února 2011

Proč kvantitativní uvolňování nesnižuje úrokové míry?


Článek bez grafů byl publikován v Hospodářských novinách (v tomto okamžiku pouze v placené verzi).

Na podzim loňského roku oznámil americký Fed druhou vlnu kvantitativního uvolňování. Jeho cílem je snížit dlouhodobé úrokové sazby prostřednictvím přímých nákupů dlouhodobých vládních dluhopisů. Ačkoliv však Fed od podzimu nakoupil dluhopisy za zhruba 300 miliard dolarů, dlouhodobé úrokové míry neklesly. Naopak, v říjnu a listopadu mírně rostly, aby se poté ustálily na vyšší hladině.
Nárůst úrokových měr v průběhu podzimu byl někdy interpretován jako odezva na zvýšená inflační očekávání. Jenže stejným způsobem rostly i výnosy z reálných dluhopisů (TIPS), takže toto vysvětlení nezní realisticky.

Nominal yields curve

Nominální výnosová křivka, americké vládní dluhopisy

Real yield curve

Reálná výnosová křivka, TIPS

Možná ale k osvětlení problému poslouží základní vztah mezi nabídkou a poptávkou. Politika kvantitativního uvolňování zvyšuje poptávku po dlouhodobých dluhopisech a tím i jejich ceny, což odpovídá snížení úrokových měr. Proti tomu však stojí potřeba americké federální vlády financovat schodek státního rozpočtu prostřednictvím emise nových dluhopisů.

Americká vláda tak ve skutečnosti zvyšuje nabídku dluhopisů rychlejším tempem, než jakým roste poptávka po nich ze strany Fedu. Výsledný efekt obou operací tedy vede ke snižování cen, a tím ke zvyšování úrokové míry. Bude zajímavé sledovat, jak se Fed vypořádá s opačným problémem, tedy zpětným prodejem nakoupených dluhopisů, ke kterému jednou bude muset dojít.

7 komentářů:

  1. a nemůže to být jednoduše:
    kvantitativní uvolňování -> více peněz v oběhu -> klesá jejich hodnota -> rostou úrokové míry?

    OdpovědětVymazat
  2. Jak je v článku uvedeno: \"Jenže stejným způsobem rostly i výnosy z reálných dluhopisů (TIPS), takže toto vysvětlení nezní realisticky.\"

    OdpovědětVymazat
  3. Takze vynosy z TIPS by meli jit dolu?

    OdpovědětVymazat
  4. Mimochodem, prave ten graf TIPS dokazuje, jak moc se lidi inflace boji. Negative yield? Kdo si koupi bond s negativnim vynosem? Jedine ten, kdo se tak moc boji inflace..

    OdpovědětVymazat
  5. Stepec: Reálná výnosová míra (yield on TIPS) má málo společného s očekávánou inflací, nýbrž s očekáváním budoucího vývoje reálné ekonomiky. Lidé jsou ochotni spořit i za nulový úrok, protože očekávají horší ekonomickou situaci.

    Očekávaná inflace souvisí se spreadem mezi nominálním a reálným výnosem. A ten je někde kolem 1% pro 3-leté dluhopisy a 1,5% pro pětileté dluhopisy. Tolik inflační očekávání. Kdyby se lidé inflace báli, nebudou si kupovat nominální dluhopisy za 1%.

    OdpovědětVymazat
  6. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Výměna kdekoli - Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat