pátek 22. ledna 2010

Jak Američané tráví čas


Bureau of Labor Statistics od roku 2003 pravidelně dělá průzkumy, ve kterých se dotazuje vybrané skupiny lidí na to, jakým způsobem tráví čas. Průzkum se nazývá American Time Use Survey a je velmi detailní - dotazovaní detailně odpovídají, co a přesně kdy dělali v průběhu předchozího dne.
Data v tabulkách jsou na stránkách BLS, ještě lepší jsou však přehledné grafy vyprodukované New York Times. Můžete tak jednoduše porovnat, jak se liší trávení času mezi muži a ženami, podle rasy, věku, vzdělání, či v rodinách s dětmi a bez dětí.

Kontrolní otázka: Kolik času stráví průměrný Američan starší než 15 let během průměrného dne (zprůměrováno přes všechny, nejen pracovní, dny) v práci?

Jsou to 3 hodiny a 25 minut. Prací tak stráví zhruba 14% svého dospělého života. To se zdá málo, ale odpovídá to i jiným výpočtům. V Evropě je toto číslo nižší. S tvrzením, že stále jen pracujeme, to možná není tak zlé, jak by se mohlo zdát.

3 komentáře:

  1. To by byl další zajímavý ukazatel, i když snadno zneužitelný k různým sociálně-inženýrským pokusům.

    OdpovědětVymazat
  2. ....mal by som technicky dotaz, zamyslas este rozobrat problematiku s clanku http://pinus.bloguje.cz...-uvod.php , pripadne nejake dalsie temata venujici se strukturalnym makroekonomickym modelom. Vdaka, a pis dalej! - len malo ludi ma totiz tvoj talent, chut a znalosti podat problematiku inym tak ZROZUMITELNE a jasne.

    OdpovědětVymazat
  3. riso: Diky, k tomu neokeynesianskemu modelu se vratim. Dalsi dily jsou v podstate napsane, ale pak jsem se rozhodl zmenit strukturu a pote jsem musel prehodnotit priority a blog sel na cas stranou. Ale tema je to stale aktualni, takze pokracovani bude.

    OdpovědětVymazat