pondělí 25. ledna 2010

Fondy rizikového kapitálu a Den D


Spolužák Christian Opp má článek modelující cyklus expanze, stability a úpadku nových průmyslových odvětví. Model je založený na modelu technologických zlepšení (quality ladders, Grossman a Helpman, 1991) a klíčovou roli v něm hrají fondy rizikového kapitálu (venture capital).

V Christianově modelu fondy rizikového kapitálu nejen poskytují financování vynálezcům, kteří mají nápady, ale nemají peníze, ale rovněž mají schopnost rozlišit dobré projekty od těch špatných, takže je fond schopen s větší pravděpodobností financovat pouze dobré projekty.
S Christianem jsme vedli několik diskusí o tom, nakolik je realistický předpoklad, že fond má lepší schopnost rozlišit, které projekty jsou špatné a které dobré, než samotný vynálezce. Empirická data, která by dokázala tuto otázku zodpovědět, totiž nejsou k dispozici, protože si je každý fond střeží jako oko v hlavě.

Já jsem v této otázce spíše skeptický. Fondy rizikového kapitálu plní důležitou funkci při financování projektů, které by bez nich nespatřily světlo světa. Je možné, že fondy jsou v průměru pesimističtější v otázce ziskovosti projektů než samotní vynálezci. Otázkou ale je, zda jsou fondy relativně více pesimistické než vynálezci u skutečně špatných projektů, a naopak relativně více optimistické u těch dobrých projektů.

Ovšem když čtu o projektech, které se představují v pořadu České televize Den D, pak si říkám, že mít lepší schopnost odhadnout kvalitu projektu než lidé, kteří v pořadu prezentují své nápady, je poměrně snadné. Jistě, alespoň podle textů a ukázek je zřejmé, že Česká televize pořad nezvládá a do pořadu zve kandidáty, kteří by se spíše hodili do Krampolova Nikdo není dokonalý, místo toho, aby byla schopna vybrat alespoň nějaké rozumné projekty. Ovšem alespoň pro takto vybraný vzorek by Christianův předpoklad fungoval celkem dobře.

1 komentář:

  1. Já ten pořad znám jen z upoutávek na iDnes a z těch mi připadá, že záměrem televize je vybírat nesmyslné nápady, do kterých se budou \"investoři\" trefovat, aby byla zábava.

    OdpovědětVymazat